Idén om en gemensam europeisk armé har länge varit en vision, särskilt för länder som Frankrike och Tyskland. Redan idag finns det multinationella militära enheter som Eurokåren, ett lätt pansarförband som representerar flera EU-länder, och som kan ses som en början på ett samlat europeiskt försvar. Eurokåren har över 60 000 soldater och är en permanent del av EU:s och Natos snabbinsatsstyrka.
Eurokåren och snabbinsatsförband
Utöver Eurokåren har EU tillfälliga snabbinsatsstyrkor, ofta kallade stridsgrupper eller battle groups, som inkluderar soldater från olika EU-länder, inklusive Sverige. Eurokåren är dock permanent och har sedan starten gått från idé till etablerad styrka, med fokus på markstrid. Medlemmarna i Eurokåren är idag främst Frankrike, Tyskland, Spanien, Belgien och Luxemburg, och Polen har aviserat att de vill bli en permanent del.
Gemensamma standarder och språk
Det gemensamma språket i Eurokåren blev engelska redan på 2000-talet, vilket kan ses som en stor eftergift från Frankrikes sida, då inget engelskspråkigt land är en del av Eurokåren. Dessutom strävar man mot att rationalisera vapensystem och utrustning för att förenkla samarbetet. Redan nu används samma typer av fordon och vapen inom de nationsöverskridande delarna av Eurokåren.
Eurokårens första uppdrag och symbolik
Det första större uppdraget för Eurokåren var i Bosnien, där de utgjorde en stor del av SFOR:s högkvarter. Därefter har kåren även haft betydande roller i KFOR:s styrkor i Kosovo och i Afghanistan. Eurokårens deltagande i den franska nationaldagsparaden på Champs Elysées i Paris markerade en symboliskt laddad milstolpe, särskilt för franska åskådare som mindes den tyska segerparaden från andra världskriget.
EU:s officiella hållning och framtidsvisioner
Italiens tidigare EU-kommissionsordförande, Romano Prodi, uttryckte att EU borde vara tydligare med sitt mål om en gemensam armé. Han menade att en EU-armé är det ”enda alternativet” för att säkra EU:s säkerhet och försvar. Tysklands förbundskansler Angela Merkel påpekade 2007 att en europeisk armé skulle vara ett steg närmare samarbete och säkerhet inom unionen, något som dock inte har realiserats fullt ut.
Ekonomiska aspekter och senaste utvecklingar
Flera europeiska ledare, inklusive Tysklands tidigare försvarsminister Ursula von der Leyen, har pekat på att en gemensam europeisk armé skulle vara ekonomiskt fördelaktig då många vapensystem är för dyra för enskilda länder. Behovet av en gemensam armé har också ökat i takt med att säkerhetssituationen i Europa har förändrats, och frågor om EU:s roll som en global aktör har blivit alltmer påtagliga.
Vad innebär en EU-armé för medlemsländerna?
Skulle EU besluta att etablera en gemensam armé, skulle medlemsländerna behöva balansera sina nationella försvar med den EU-gemensamma styrkan. Detta kan leda till en omfördelning av resurser och till gemensamma beslutsprocesser om när och hur EU:s styrkor ska användas.
Lämna ett svar