MILITÄRT

Nyhetsbrevet MILITÄRT | Utvalda artiklar | Kontakt

Varsågod, ett smakprov ur artikelserien MILITÄRT

Svenska Hjältar

Från Koreahalvön till Kongo och på senare år Mali. Svenska soldater far dit frivilligt. Att moderna svenskar skulle sakna erfarenhet av krigets helvete är en mycket tveksam sanning. Över hundratusen svenskar har gjort en militär utlandsinsats sedan andra världskriget. Varför är det så okänt?

Min korta förklaring: i Sverige är det fult med hjältar utom i idrottsvärlden. Även om man vid en utlandsinsats bevisligen har räddat flera hundra människoliv blir man inte känd för det i landet Sverige. Idrottshjältar utnämner media glatt varje år men hjältar i uniform är i princip en omöjlighet.

Vän av ordning kanske invänder att det är många svenska läkare och andra inom vården och räddningstjänsten som också har räddat massor av liv, men som förblir okända. Jo, det är sant. Men det finns en skillnad, man riskerar oftast inte livet genom att jobba inom vården. Inom räddningstjänsten och polisen gör man visserligen det, men riskerna är inte lika stora som i ett krig.

BA01, den första svenska kontingenten ner till krigets balkan, kastades rakt in i ett krig. Foto: Jonas Lindqvist/Scanpix

BA01, den första svenska kontingenten ner till krigets balkan, kastades rakt in i ett krig. Foto: Jonas Lindqvist/Scanpix

 

"Släpper ni inte igenom oss, så slår vi ihjäl er." Hotet riktat mot svenska soldater uttalades i Kosovo 2004. Att hoten också kan bli verklighet vittnar 80 gravar om. Det är nämligen över 80 svenska medborgare som dött under utlandsinsats sedan andra världskriget.

Två som borde vara välkända från dessa insatser men som inte är det:

Torsten Stålnacke var en av de svenska soldaterna i Kongo 1960-64. Han var chef för en granatgevärsomgång. Han gav order om framryckning men hans underlydande rörde sig inte. Stålnacke tog då sitt granatgevär och sprang själv fram till ny eldställning där sikten var bättre.

Svenska soldater under strid i Kongo under början av 1960-talet. Foto:

Svenska soldater under strid i Kongo under början av 1960-talet. Foto:

Han såg då två amerikansktillverkade pansarbilar som sköt mot svenskarna till höger om honom. Han sköt mot den närmaste pansarbilen och slog ut den. Stålnacke fick kulspruteeld mot sig och växlade ställning, laddade och skulle just skjuta på den andra pansarbilen när något exploderade i munnen. Käkbenet hade slitits bort. Han lyckades kräkas upp tungan, drog fram benbitar och köttslamsor ur halsen och fick så luft. Sen tog han sitt vapen och förde en helt paralyserad kamrat i säkerhet. Stålnacke överlevde men totalt nitton av hans kamrater stupade. Till saken hör att det vid denna tid inte fanns militära medaljer för mod, så Stålnacke och nio Kongo-kamrater fick Vasamedaljer, som utdelades främst för förtjänster inom jordbruket...

Anmäl dig till nyhetsbrevet här:

Jarl Lundgren var svensk FN-observatör i det sönderfallande Jugoslavien 1992, med åtta uppdrag bakom sig. Under tre intensiva veckor i Mostar, under ständig artillerield, förhandlade Lundgrens team fram flera vapenvilor som gjorde att kvinnor och barn kunde föras i säkerhet från den mördande artillerielden. Insatsen räddade tveklöst livet på bokstavligen flera hundra människor. Som erkänsla för denna insats och "upprepat personligt mod som inneburit betydelsefullt föredöme", för att citera motiveringen, fick överstelöjtnant Jarl Lundgren och kollegan sergeant Ruzdi Ekenheim 1995 den då helt nyinstiftade guldmedaljen med svärd för internationella insatser.

Jarl Lundgren under ett av sina många utlandsuppdrag. Denna man är utan tvekan en svensk hjälte. Foto: NWT

Jarl Lundgren under ett av sina många utlandsuppdrag. Denna man är utan tvekan en svensk hjälte. Foto: NWT

Visste du förresten att tacksamma bosnier lät uppkalla en skola efter den svenskdanska FN-bataljonen Nordbat 2? Man har inte döpt om skolan, minnet av nordborna skall få leva vidare. Hur många i Sverige minns idag detta förband som handgripligen stoppade krigsförbrytelser och andra övergrepp?

Att inte vilja glorifiera soldater och soldatyrket tycker jag är förståeligt men har inte något gått snett när klockrent hjältemodiga och livräddande insatser inte får en promille av den uppmärksamhet som sportbragder får? Bryt mönstret, lär dig mer om svenska insatser och för kunskapen vidare.

Skribent: Lars Gyllenhaal

Anmäl dig till nyhetsbrevet här:

Per Wallin, utgivare av nyhetsbrevet Militärt.

Per Wallin, utgivare av nyhetsbrevet Militärt.