Militärt, SMB, Lars Gyllenhaal
Nyhetsbrevet MILITÄRT | Utvalda artiklar | Lars Gyllenhaal | Kontakt

Varsågod, ett smakprov ur artikelserien MILITÄRT

Rysk elit: mer bepansrad, mer amfibisk

Av Lars Gyllenhaal

Rysslands luftlandsättningstrupper är inte bara bevingade utan även bepansrade. Nya vapensystem och nya förmågor tillförs nu detta Rysslands mest rörliga och kraftfulla elitförband.

Ryssland har tre truppslag som är särskilt prioriterade och har självständig status: raketstyrkorna, rymdstyrkorna och luftlandsättningstrupperna. De senare utgör Rysslands största elitförband. "Ingen, förutom vi!" Så lyder mottot för #Vozdusjno-desantnye vojska# (VDV), de ryska luftlandsättningstrupperna, som i Sverige ofta kallas för Rysslands fallskärmsjägare.

VDV bär liksom FN-trupper himmelsblå baskrar, men har helt andra uppgifter. Liksom USA:s marinkår är man i sig en komplett miniarmé med egna pansarstyrkor, artilleri och specialförband (VDV spetsnaz). Till skillnad från vanliga ryska arméförband kan man sättas in blixtsnabbt och andan skiljer sig markant. VDV har alltid åtnjutit stor prestige i det ryska samhället, och man är ett livslångt brödraskap trots att man sedan 2008 även har kvinnliga officerare.

Sovjetunionen blev 1930 det första landet i världen att etablera en luftlandsättningsstyrka. Under en miltärmanöver utanför Kiev 1935 fallskärmsfälldes vid ett och samma tillfälle 2500 soldater. Bland dem som bevittnade denna överväldigande syn fanns flera västliga militärattachéer. De hänförda rapporterna de skrev hem blev startskott för utbildning av fallskärmssoldater i andra länder.

Vid Tysklands angrepp på Sovjetunionen sommaren 1941 krossades det sovjetiska flygvapnet. Detta i kombination med att det första årets operationer präglades av panik gjorde att VDV-förbanden mest användes som vanligt infanteri men på särskilt hårda avsnitt - inte olikt de tyska fallskärmsjägarnas öde.

Mannen som mer än någon annan satte sin prägel på VDV var Vasilij Margelov, som under finska vinterkriget personligen tillfångatog svenska frivilliga.

År 1944 utnämndes han till Sovjetunionens hjälte och han slutade sin officersbana 1979 som fyrstjärnig general, efter att ha lett VDV i 25 år. Däremellan var Margelov en av de huvudansvariga för den militärt sett mycket lyckade invasionen av Tjeckoslovakien 1968. VDV intog landets flygplatser och höll dessa fram till dess att konventionella styrkor hade invaderat.

Det var Margelov som införde de moderna VDV-kännetecknen, den blåa baskern och den blåvitrandiga undertröjan (inom marinen är ränderna mörkare). Under 1970-talet skedde två omvälvningar inom VDV. Genom massiv helikoptertillverkning fick man en mängd helikopterburna VDV-förband. Efter många experiment fick man även fram BMD, ett stridsfordon som inte bara kan fällas med fallskärm utan även fällas med besättningen inuti fordonet, vilket medger en helt annat användbarhet än Tysklands motsvarande fordon som bara kan lastas ur flygplan på marken eller flyttas med helikopter.

År 1979 invaderade Sovjetunionen Afghanistan. VDV hade liknande uppgifter som i Tjeckoslovakien och man lyckades också snabbt byta regim. Att få Afghanistans folk att lyda den nya regimen visade sig vara något svårare. Resultatet blev en ständigt ökande insats av VDV. Afghanistankriget krävde trupper som kunde ta egna initiativ och sådana är VDV. De kunde dock inte vinna kriget.

Som en konsekvens av Sovjetunionens fall fick VDV fara runt till alla områden där oroligheter uppstod, i Moldavien, Centralasien, Kaukasien och då framförallt Tjetjenien.

VDV klarade sig rätt helskinnat undan de massiva konsekvenserna av Sovjets fall. Flera VDV-generaler har sen 1991 fått stort inflytande inom hela den ryska militären. Dessa har sett till att VDV klarat sig undan flera nedskärningar - man omfattar idag fyra divisioner och flera självständiga mindre enheter. Man övar i en skala som inte förekommit sedan Sovjets fall och stridsfordonet BMD-4M har utvecklats liksom den första riktiga fallskärmsfällda stridsvagnen: Sprut-SD, som i viss mån liknar den svenska ikv 91 men har en mycket kraftigare kanon, en 125 millimeters pjäs.

I mars 2010 genomförde VDV den första fallskärmsfällningen av stridsfordonstypen BMD-2 med besättningarna inuti fordonen.

Hösten 2010 rapporterade ryska medier om de "största luftburna militärövningarna sedan Sovjetunionen". Manövern omfattade, också enligt öppna ryska källor, över 4000 luftlandsättningstrupper och trehundra tunga vapensystem, varmed man avsåg olika varianter av BMD och den lätta stridsvagnen Sprut-SD. Som denna film från övningen visar fick Sprut-SD även amfibiskt visa vad den gick för - man sköt även med vagnarnas huvudbeväpning under det amfibiska momentet.

Förmågan att korsa vattendrag med luftlandsatt pansar är något man fortsätter att öva på. I april 2011 samövade ett VDV-regemente med en marininfanteridivision i Svarta havet. Sen tidigare har ryskt marininfanteri luftburna kompanier, nu tillägnar sig alltså VDV större amfibisk förmåga. En annan nyhet är att VDV lär bli den första mottagaren av utländska pansarfordon. Genom det goda förhållandet mellan Silvio Berlusconi och Vladimir Putin kommer Ryssland att tillföras Italienska Iveco LMV, en lätt pansarbil som redan finns inom norska armén. I brittiska armén heter fordonet Panther CLV.

###En explosiv artikelserie startar


Min blogg och mina böcker (särskilt Elitförband i Norden) är resultatet av att det skrivs för lite på svenska om samtidens militära utveckling.

Jag är övertygad, inte minst på grund av mina böckers framgångar, att fler än jag vill följa med i exempelvis de finska elitförbandens utveckling, förstå vilka vapensystem som dominerar på slagfältet och veta mer om lärdomar från olika krig (snart från Libyen).

Hur råda bot på detta? Det visade sig att SMB, Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, sedan några år funderat på hur man kan möta intresset för modern militär utveckling. Efter ett antal möten stod det klart att jag skulle skapa en helt kostnadsfri artikelserie med det senaste om vapen, förband (mest utländska och mest elit) och olika krig.

Det finns inga kostnader eller krav i samband med att prenumerera på artikelserien. Det enda du behöver göra är att på rutan här nedanför.

Välkommen till MILITÄRT!

Lars Gyllenhaal

PS: Till skillnad från "smakprovet" ovan är de nypublicerade artiklarna rikt illustrerade med färgbilder. När du anmäler dig (klicka på bilden här nedanför för mer info) så skickas nya artiklar till dig så fort de publiceras. Artiklarna kommer i pdf-format för att underlätta utskrift och nedladdning till egen dator.Kontakta oss | Privatpolicy | Sitemap