Militärt, SMB, Lars Gyllenhaal
Nyhetsbrevet MILITÄRT | Utvalda artiklar | Lars Gyllenhaal | Kontakt

Varsågod, ett smakprov ur artikelserien MILITÄRT

SEAL:s i Sverige

Av Lars Gyllenhaal

US Navy SEAL:s har nu tagit över strålkastarljuset från brittiska SAS. De senaste åren har de figurerat mycket i Asien. Mindre kända är SEAL-kopplingarna till Sverige. Visste du att SEAL:s besegrats av svenska kustjägare?

Enheterna inom US Navy SEAL:s (Sea Air Land) kallas för Teams och därefter en siffra, med undantag av SEAL Team 6, som 1987 blev experimentförbandet Naval Special Warfare Development Group (NSWDG), mindre formellt DEVGRU. Det var dessa "super-SEAL:s" som dödade Usama bin Ladin. I folkmun kallas de dock fortfarande ofta för SEAL Team 6. Enhetens nuvarande officiella namn är hemligt.

Som en konsekvens av den sista operationen mot Usama bin Ladin fick SEAL:s global uppmärksamhet under flera dagar i sträck. Men även före räden mot bin Ladins sista gömställe hade engelskspråkiga medier varit flitiga på att sprida de uppgifter som framkommit om SEAL-insatserna i Afghanistan och Irak. Indirekt hade också alla världens medier redan länge skrivit om SEAL:s, eftersom militärföretaget Blackwaters grundare Erik Prince har en bakgrund som SEAL.

I Sverige blev SEAL:s mer kända genom Jan Guillous thrillers om den SEAL-utbildade svenske attackdykaren och kommendörkaptenen Carl Hamilton. Under en del ubåtsdebatter har även påståenden om topphemliga SEAL-operationer i svenska vatten förekommit. Bortser man från romaner och overifierade påståenden finns dock några högst verkliga SEAL-kopplingar till Sverige.

De svenska attackdykarnas upphovsman, Rolf Hamilton, genomgick 1952-1953 tillsammans med en officer ur kustartilleriet en fullständig US Navy Underwater Demolition Team-kurs. Denna utbildning utvecklades till SEAL-utbildningen.

En av Hamiltons attackdykare var Jan T:son Sundlöf från Bollnäs, som under gymnasietiden spelade bandy i Allsvenskan för Bollnäs GIF. Han blev ubåtsofficer och specialiserade sig på dykning. Han genomgick därefter attackdykarutbildningen i Sverige och fick sedan studera den amerikanska motsvarigheten vid SEAL Team 2.

Kommendörkapten Jan T:son Sundlöf blev chef för den brittisktillverkade svenska miniubåten HMS Spiggen. Därmed skulle man kunna påstå att Sundlöf är den officer som mest liknar den påhittade svenske SEAL:en kommendörkapten Carl Hamilton. Men så vitt känt utförde dock Sundlöf inga skarpa operationer mot utländska motståndare. Det gjorde däremot Gunnar Ekberg. Först utbildades han till röjdykare i Karlskrona och Vaxholm och därefter fick han en "ordentlig duvning i syrgasdykning" genom den hemligaste sektionen av den svenska militära underrättelsetjänsten. Sektionen hette då IB (Inhämtning Birger) och hade före det gått under namnet T-kontoret.

Till skillnad från både Hamilton och Sundlöf utförde Ekberg skarpa specialuppdrag utomlands, i Mellanöstern. Han förbereddes för dessa genom vidareutbildning i Haifa av Israels attackdykare inom Shayetet 13 (hebreiska för 13:e flottiljen). Den mest Carl Hamilton-liknande svensken utbildades alltså inte av US Navy SEAL:s men väl av Israels motsvarande förband.

Att fullfjädrade SEAL:s, alltså amerikaner och inte SEAL-utbildade svenskar, varit i Sverige är dock säkert. Exempelvis deltog ett tävlingslag av SEAL:s i multisportklassikern "Ö till ö" i Stockholms skärgård 2008. Tävlingen innefattar 65 kilometer löpning och 10 kilometer simning. SEAL-killarna besegrades av ett lag bestående av svenska kustjägare. Av detta bör man väl inte dra för stora växlar eftersom utpräglat militära moment inte ingick. Men vad gäller fysisk status stod sig kustjägarna uppenbarligen bra.

###En explosiv artikelserie startar


Min blogg och mina böcker (särskilt Elitförband i Norden) är resultatet av att det skrivs för lite på svenska om samtidens militära utveckling.

Jag är övertygad, inte minst på grund av mina böckers framgångar, att fler än jag vill följa med i exempelvis de finska elitförbandens utveckling, förstå vilka vapensystem som dominerar på slagfältet och veta mer om lärdomar från olika krig (snart från Libyen).

Hur råda bot på detta? Det visade sig att SMB, Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, sedan några år funderat på hur man kan möta intresset för modern militär utveckling. Efter ett antal möten stod det klart att jag skulle skapa en helt kostnadsfri artikelserie med det senaste om vapen, förband (mest utländska och mest elit) och olika krig.

Det finns inga kostnader eller krav i samband med att prenumerera på artikelserien. Det enda du behöver göra är att på rutan här nedanför.

Välkommen till MILITÄRT!

Lars Gyllenhaal

PS: Till skillnad från "smakprovet" ovan är de nypublicerade artiklarna rikt illustrerade med färgbilder. När du anmäler dig (klicka på bilden här nedanför för mer info) så skickas nya artiklar till dig så fort de publiceras. Artiklarna kommer i pdf-format för att underlätta utskrift och nedladdning till egen dator.Kontakta oss | Privatpolicy | Sitemap